Шановні пацієнти! На сайті ведуться технічні роботи, в зв'язку з чим можливі тимчасові перебої в роботі форм зворотного зв'язку. Зв'язатися з нами можна за контактними номерами телефону. Вибачаємося за тимчасові незручності

Медіа Центр

Підписуйтесь на наші новини на каналі FACEBOOK

Підписатися

Як наш раціон харчування впливає на нашу шкіру?

20.09.2018
image

Прокопій Галина Ігорівна – лікар дерматолог

    Вугрова хвороба (акне) –поліморфне мультифакторне хронічне захворювання шкіри, що виникає в результаті гіперпродукції і дисбалансу ліпідного секрету сальних залоз, фолікулярної кератинізації  з звуженням протоків сальних залоз, розмноженням бактерій і розвитком запалення.

 

Найбільш розповсюджене захворювання шкіри у осіб підліткового та юнацького віку. Досить високим є також рівень захворюваності на акне серед осіб зрілого й похилого віку.

ФАКТОРИ ВИНИКНЕННЯ АКНЕ

Основну роль в розвитку вульгарних вугрів відіграють наступні фактори:

  1. Генетична спадковість (в анамнезі один або обоє батьків також хворіли акне).
  2. Неправильне харчування  (вживання в раціон fast-food, напівфабрикати, смажене, копчене, солодке; нестача в організмі необхідних вітамінів і мінералів), захворювання шлунково-кишкового тракту.
  3. Вироблення великої кількості андрогенів, що характерно в підлітковому періоді, неконтрольований прийом БАДів, продуктів спортивного харчування.
  4. Себорея (надмірне вироблення  секрету сальних залоз).
  5. Захворювання  залоз внутрішньої секреції (гіпофіза, щитовидної залози, кори наднирників).
  6. Стреси, хронічна втома, недосипання, нервове перенавантаження.
  7. Шкідливі звички.  

Класифікація вульгарних вугрів за ступенем тяжкості:

  • І ступінь – наявність відкритих та закритих комедонів з переважанням відкритих. Уражаються в основному Т- зони (лоб, ніс, підборіддя).
  • ІІ ступінь – процес виходить за межі Т- зони, наявність комедонів, поодиноких папул та пустул.
  • ІІІ ступінь  - уражено практично все обличчя, папуло-пустульозний висип поширюється на груди та спину.
  • ІV ступінь – наявність множинних папуло - пустульозних висипань, вузлів, рубців.

ЛІКУВАННЯ АКНЕ

Збалансоване харчування: раціон повинен складатися з мінімальної кількості цукру, складних вуглеводів, смажених, копчених, жирних продуктів, максимальної кількості клітковини, свіжих овочів та фруктів, вітамінів та мікроелементів.

Системне лікування :

  • антибіотики широкого спектру;
  • антиандрогенні  препарати;
  • ретиноїди.

Місцеве лікування:

  • протизапальні;
  • антибактеріальні;
  • засоби, які нормалізують процеси кератинізації.

Лікування потрібно підбирати  комплексно та індивідуально. Одним з невід’ємних принципів  комплексного лікування є дотримання раціонального дієтичного харчування, яке є важливим фактором профілактики загострень,  сприяє одужанню даного дерматозу.

Рекомендоване харчування:

  • перш за все їжа повинна бути багата на вітаміни та мікроелементи ( вітаміни А, С, РР, вітаміни групи В, кальцій, фосфор, цинк, калій, селен, хром, сірка). Даними елементами багаті родзинки, чорнослив, сирі яйця, квасоля, соя, морква,   томати, смородина, квашена капуста, шипшина;

  • продукти багаті на рослинні волокна, клітковину ( фрукти і овочі) які покращують моторику кишечника;

  • кисломолочні продукти (кефір, ряжанка, творог);

  • нежирні сорти м’яса, риби (яловичина,курятина,кролик);

  • каші на воді (гречана, вівсяна,ячна, пшоно,пшенична);

  • овочеві соки, розбавлені з водою (морквяний , гарбузовий), пити не менше 1 – 1,5 літри води на день.

Продукти, яких варто уникати:

  • продукти що містять прості вуглеводи – борошняні вироби і солодке (шоколад, булочки, морозиво, торти, печиво, цукор, чіпси, консервовані соки,лимонад);

  • кава, міцний чай, алкоголь - збільшує вироблення  гормону стресу  кортизон, який бере участь в регуляції обміну речовин, пригнічує імунну  систему;

  • молочні продукти з високою жирністю– молоко, вершкове масло (викликає підвищену активності сальних залоз);

  • жирні сорти м’яса  - свинина, баранина, качка;

  • варто відмовитись  від смажених,жирних, гострих та пряних страв. Не використовуйте дезодоровані, рафіновані і гідрогенізовані олії (тому краще уникати їжу швидкого приготування);

  • жирні сорти риби (скумбрія, лосось, білуга, сом) солона та копчена, консерви;

  • продукти, що містять синтетичні ароматизатори, барвники, бензоати, глутамат натрію, нітрати.

Варто пам’ятати, що вплив їжі на стан шкіри – індивідуальний. Для того щоб з’ясувати, які продукти провокують появу висипань на шкірі, рекомендую вести харчовий щоденник. Не забувайте шкіра - це дзеркало внутрішнього стану та здоров’я організму.

Харчуйтеся правильно, будьте здоровими!


Спасибо!

Благодарим за Ваш запрос. В ближайшее время менеджер свяжется с вами

Оставить сообщение для администрации клиники
Ваші персональні дані не будуть опубліковані на сайті

Записатися на прийом

Якщо ви не знайшли потрібну інформацію - зв’яжіться з нами зручним для вас способом