Гаврилюк Олена Миколаївна
лікар хірург-проктолог
медичного центру Оксфорд Медікал
Чи знаєте ви таку фразу: «Лінь керує прогресом»? Вона має особливе значення у сучасному світі. Новинки науково-технічного прогресу створюють усі умови для комфорту та зменшення фізичного навантаження для людей. Ось уявіть: раніше, щоб прогодувати сім’ю, варто було важко працювати на полі і тому подібне. Зараз, якщо ви відчуваєте голод, ви, не встаючи з дивану, набираєте один номер телефону і за 30 хвилин смакуєте готовою їжею.
Насправді це не один приклад того, наскільки усе змінилося. У всіх цих благах є один великий мінус – настання масової гіподинамії. Як результат – поширена захворюваність серцево-судинної системи, ожиріння, проблеми з травною системою, закрепи і, як не дивно, геморой.
Клітковина – це специфічні волокна рослин, вони являють собою складні вуглеводи. Насправді молекулярна будова клітковини є досить складною, тому дана речовина не розщеплюється у шлунково-кишковому тракті людини. Клітковина може перебувати у різних формах.
До основних різновидів клітковини відносять: целюлозу, лігнін, геміцелюлозу, пектин. Найбільше клітковини міститься у злакових та свіжих овочах, а саме у капусті, молодому горосі, квасолі, борошні грубого помелу, в шкірці огірків, перцю та яблук.
Клітковина несе неймовірно позитивний вплив на організм людини. У чому полягає ефект клітковини?
Хімічна структура клітковини забезпечує швидке виведення їжі з організму. Якщо їжа затримується у травному тракті – виникають важкість у животі, метеоризм, дискомфорт, закрепи.
Клітковина стимулює моторику кишківника, що є одним з найефективніших методів профілактики закрепу і геморою.
Клітковина має властивості сорбентів, вона сприяє виведенню токсинів і шлаків.
Дана речовина сприяє швидкому насиченню і дозволяє приборкати апетит.
Клітковина насичує організм вітамінами та мікроелементами.
Покращує секреторну функцію травних залоз.
Єдиним протипоказанням до вживання клітковини може бути тільки індивідуальна непереносимість даної речовини.
Достатнє споживання клітковини – одна з основ профілактики геморою!
Кількома рядками вище ви помітили факт того, що клітковина сприяє покращенню перистальтики кишківника і дозволяє вчасно виводити зайві речовини з організму. У чому ж полягає профілактика геморою та анальних тріщин?
Товстий кишечник має одну важливу властивість – він постійно всмоктує воду та мінерали. Якщо продукти обміну у вигляді калових мас надовго затримуються у кишківнику, вони стають щільними та твердими, адже товстий кишечник буквально «висмоктав» майже всю воду і продовжує всмоктувати токсичні продукти гниття, що досить швидко проявляється у вигляді гнійничкових висипань (по типу акне).
Тверді калові маси, у свою чергу, травмують слизову оболонку прямої кишки та анального отвору, що призводить до анальних тріщин. А закрепи та постійні потуги з часом призводять до варикозного розширення гемороїдальних вузликів.
При достатньому вживанні клітковини калові маси не затримуються у кишечнику та у м’якому вигляді покидають організм без травматизації нашого організму. Що варто для цього робити? Все просто: сформуйте свою порцію так, щоб 40% складали свіжі овочі. Це може бути салат або просто кілька шматочків овочів в якості перекусу. І, звичайно, не забувайте пити достатньо води!
Бажаю вам доброго здоров’я, і, якщо у вас можливі підозри на проблеми зі здоров’ям, не затягуйте з візитом до лікаря!
Опубликовано: 18.03.2020
Обновлено: 18.03.2020
Василіянок, 1
телефон:
+38 (034) 2 777 299;
+38 (067) 3 777 299;
+38 (050) 3 777 299
Незалежності 93А
телефон:
+38 (034) 2 777 299;
+38 (067) 3 777 299;
+38 (050) 3 777 299
Записатися на прийом
Якщо ви не знайшли потрібну інформацію - зв’яжіться з нами зручним для вас способом