записатися на прийом

Захисний код
записатися на прийом

Захисний код
Вы не ввели код Неправильный код

Приватні клініки «Оксфорд Медікал»

(034) 2 777 2 99
Замовити зворотній дзвінок

Ви знаходитесь на сайті Івано-Франківської клініки

Вибрати інше місто

Чому болить голова?

21.03.2016

Головний біль (цефалгія) - це відчуття болю в певній точці голови чи у всі голові.

Головний біль може бути як самостійним феноменом, так і симптомом різних захворювань: травм головного мозку, інфекцій, інтоксикацій.

Із сотні людей, тільки в п’яти, головний біль є ознакою невиліковного  захворювання. В інших випадках головний біль можна звести до мінімуму чи принаймні позбутися назавжди.

Найбільш часто зустрічаються дві форми  головного болю:

• цефалгій-мігрень
  • головний біль напруги.

Для мігрені характерний біль в половині голови, часто пульсуючого характеру, може супроводжуватися нудотою, блювотою, непереносимістю яскравого світла, поганим самопочуттям. Ефект від обезболюючих препаратів короткочасний і вкрай низький. На сьогоднішній день для лікування мігрені використовуються специфічні високоефективні препарати .

Для головного болю напруги(ГБН), який найчастіше виникає в другій половині дня, характерне відчуття "кільця", "шолома" навколо голови, відчуття важкості голови. Може відмічатися болюче напруження в м’язах обличчя, потилиці, задньої поверхні шиї, плечового поясу. Часто супроводжується підвищеною втомлюваністю, порушенням сну.

При головному болю напруги слід уникати певних позицій-паразитів: сидячи - не сутулитись, не опиратися рукою на підборіддя.

У лікуванні застосовується комплексний підхід: нормалізація емоційного стану пацієнта, усунення дисфункції пери краніальних м’язів, медикаментозна терапія, масаж, акупунктура.

Головний біль при остеохондрозі шийного відділу хребта найчастіше буває у жінок, локалізується в ділянці потилиці і шиї, посилюється при поворотах голови.

Головний біль може виникати при різних інфекціях, спостерігається деякий час після одужання. Може бути ознакою запалення додаткових пазух носа (фронтитів,гайморитів), посилюється при нахилі голови до переду.

Раптовий різкий головний біль (відчуття удару кинджалом по голові) найчастіше є ознакою субарахноїдального крововиливу, потребує негайної госпіталізації хворого.

Такі захворювання, як менінгіти та енцефаліти постійно супроводжуються головним болем, часто в поєднанні з підвищенням  температури, нудотою, блювотою, світлобоязню.

Головний біль може свідчити про проблеми з нирками, печінкою, інтоксикацію організму, депресію.

Постійний головний біль, який здебільшого турбує зранку, супроводжується нудотою, блювотою, є ознакою пухлини головного мозку.

Для уточнення причини головного болю використовують додаткові методи обстеження: УЗД, ЕЕГ, РЕГ, офтальмоскопію, КТ, МРТ, лабораторні аналізи.

При епізодичних проявах головного болю напруги  можна застосовувати масаж, гарячий душ, заспокійливий чай, анальгетики.

Проте слід пам’ятати, що при частому прийомі медикаментів, особливо анальгетиків, аспірину, виникає залежність і вторинний головний біль на фоні прийому медикаментів (абузусний головний біль)

Ще стародавні греки говорили, що "Біль - сторожовий пес здоров’я"

Біль часто попереджає про небезпеку, і коли люди займаються самолікуванням, то тим самим тільки замасковують  картина, а причина головного болю залишають  не усунутою.

Враховуючи й те, що є біля 160 видів головного болю, не слід займатися самолікуванням. Кваліфікований спеціаліст допоможе вам позбутися головного болю. Звертайтеся до тих, кому довіряєте!

ЗАПИСАТИСЯ НА ПРИЙОМ

Якщо ви не знайшли потрібну інформацію - зв'яжіться з нами зручним для вас способом

Дякуємо!

Дякуюємо Вам за Ваш запит. Найближчим часом менеджер зв`яжеться з вами