Складання раціону харчування в Івано-Франківську

Харчування є одним з основних елементів нашого  щоденного  життя, але ми напрочуд рідко замислюємося над цим. Зазвичай люди не звертають уваги на те, яким має бути їхній раціон, тим самим піддаючи своє тіло важким випробуванням через невідповідність раціону до потреб організму.

 

І тільки згодом ми стикаємося з наслідками такого безвідповідального  ставлення до харчування у вигляді різних захворювань, спричинених або дефіцитом певних речовин, або їх надлишком. І тут не має нічого дивного, адже пересічна людина думає про все, окрім того яким має бути її раціон харчування.

 

Ми звикли до традиційних страв, яких навчили нас наші мами, а їх бабусі, і це передається як сімейна традиція. Іншим популярним фактором недовіри до значимості харчування є довготривалий процес адаптації організму до несприятливих чинників і віддаленість цих наслідків.  І тільки зараз, з розвитком технологій та новомодним трендом пошуку рецептів в Інтернеті, цікавість у якості харчування починає набирати популярність.  

Як має підходити до складання раціону кожна людина?

Основні правила ведення раціону наступні:

  • наш щоденний раціон повинен бути збалансованим та відповідним до кількості витрат організмом, тому все що зайве, буде відкладене про запас, а будь який дефіцит певної речовини призведе до дисбалансу і порушення функції клітин та клітинних мембран та їх окисно-відновлювальних процесів;

  • харчовий раціон має обов’язково включати білки, жири,  вуглеводи, воду, вітаміни, макро- та мікроелементи у фізіологічній відповідності їх статі, віку, наявності певного захворювання, лактації чи інших чинників, що впливають на обмінні процеси;

  • уважно треба підійти і до калорійності раціону, яка  забезпечує компенсацію енергетичних затрат відповідно до вищеперерахованих факторів, а також професійної діяльності і навіть,  пори року;

  • харчовий раціон повинен складатися з різноманітних харчових продуктів, як рослинного так і тваринного походження, включати різні способи приготування цих продуктів, і обов’язково містити сирі овочі та фрукти;

  • також їжа,  яку ми вживаємо, має відповідати хорошим смаковим якостям, так як це один з психологічних факторів отримання задоволення, добре перетравлюватися та засвоюватися організмом, не спричиняючи дискомфорту, чи інших неприємних станів та втамовувати голод і надавати відчуття ситості.

Вимоги до складання раціону

Основні вимоги до  складання раціону полягають у  регулярному вживанні їжі малими порціями (для попередження переїдання),  вечерею не пізніше як 2-3 години до сну, надаючи перевагу нежирній рибі, кисломолочним продуктам, та овочам.

 

Обов’язковим має бути білковий сніданок, для зарядження організму будівельним матеріалом на прийдешній день, обов’язково щодня включати у раціон свіжі овочі та фрукти для забезпечення організму клітковиною та корисними речовинами що містяться в них. Зменшити вживання алкоголю та кондитерських виробів і частіше сміятися. Як показують останні дослідження інтенсивний сміх тривалістю 1 годину може замінити піднімання ваги протягом 30 хвилин.

Наслідки одноманітного харчування

В той час одноманітне харчування, з переважанням певних продуктів одного типу веде до порушень обміну речовин.

 

Наприклад переважання вуглеводів у раціоні, з дефіцитом білків призводить до деструктивних процесів в організмі, порушення роботи імунної системи, анемії, ламкості волосся, нігтів, загострення хронічних процесів, а відсутність жирів негативно впливає на гормональний баланс організму. Це особливо часто зустрічається серед дівчат молодого віку, які сидять на модних голодних дієтах, та не звертаються за допомогою до лікаря-дієтолога.

 

Не займайтесь самолікуванням – зверніться до фахівця! До лікаря-дієтолога можна записатися у формі внизу, або за телефоном: (067) 3 777 299

Наші СПЕЦІАЛІСТИ

усі спеціалісти



інформація про лікаря

  • 2008-2014 - Івано-Франківський національний медичний університет – спеціальність “лікувальна справа”, професія – лікар

  • 2014-2016 – інтернатура за спеціальністю “ Загальна практика - сімейна медицина”- ІФНМУ

  • 01.09.2016 - теперішній час Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Посада: лікар-дієтолог, організація застосування лікувального й лікувально-профілактичного харчування в лікарні.

  • 14.01-10.04. 2017 року – курси спеціалізації за спеціальністю “Дієтологія” - Львівський національний медичний університет

  • З 2017 року – член Асоціації дієтологів України

  • 2018 рік – “Дієтологія для всіх” Центр дієтології та омолодження м. Київ

  • 17-18.05.2018 – учасник науково-практичної конференції “Сучасні аспекти раціонального харчування”

  • 13.07.2018 – учасник практикуму по дієтології “Як правильно набирати дефіцитну масу тіла”

  • З вересня 2018р. – лікар-дієтолог МЦ «Оксфорд Медікал»

показати повний текст

відгуки




Залишити відгук
Ваші персональні дані не будуть опубліковані на сайті

Акції




актуальна інформація

Спасибо!

Благодарим за Ваш запрос. В ближайшее время менеджер свяжется с вами

Оставить сообщение для администрации клиники
Ваші персональні дані не будуть опубліковані на сайті

Записатися на прийом

Якщо ви не знайшли потрібну інформацію - зв’яжіться з нами зручним для вас способом